Waarom is water besparen zo belangrijk en hoe pak je dit slim aan?

Besparen op waterverbruik is belangrijker dan veel mensen zich realiseren. Water lijkt goedkoop, dus wat maakt het uit als je hierop niet bespaart? Gelukkig komen steeds meer particulieren en ondernemers erachter dat het slim is om actief met waterbesparing bezig te zijn. Maar wat is er zo belangrijk aan het terugdringen van je waterverbruik? En hoe kun je op een slimme en efficiënte manier minder water verbruiken in je huishouden of binnen je (agrarische) bedrijf?

Hoeveel water verbruikt de gemiddelde Nederlander vandaag de dag?

waterverbruik carwashHet gemiddelde verbruik van water in Nederland ligt per hoofd van de bevolking op 120 liter. Het meeste water dat in ons land dagelijks wegstroomt, wordt gebruikt voor wassen en douchen, namelijk zo’n veertig procent. En een derde spoelen we iedere dag weg via het toilet. Drinkwater en water dat voor voedselbereiding gebruikt wordt maakt, althans onder particulieren, maar een klein deel uit van ons waterverbruik. Natuurlijk verbruiken agrarische bedrijven, de industrie en ondernemingen veel meer water.

Het Voedingscentrum heeft berekend dat als we dit commerciële waterverbruik per persoon meetellen, elke Nederlanders dagelijks 3600 liter verbruikt. Dat is gigantisch! Maar of je nu particulier bent of vel water verbruikt in je eigen bedrijf: waterbesparing is om meerdere redenen belangrijker dan je denkt.

Water(verbruik) kost een hoop energie

Waterverbruik kost een hoop energie. Zo moet leidingwater gezuiverd worden voor gebruik. Warm douchewater en water dat gebruikt wordt voor de wasmachine en afwasmachine, kost eveneens een hoop energie. Omgerekend kost het gebruik van één liter warm water zo’n 50 keer meer aan energie dan koud water. Dat dit een flinke claim legt op het milieu, is natuurlijk nodeloos te zeggen. Door minder water te gebruiken, neemt ook het gas- en elektriciteitsverbruik af en kunnen we de CO2-uitstoot reduceren. En dat is natuurlijk gunstig voor het milieu en het klimaat

Kosten besparen door minder watergebruik

Een belangrijke reden om minder water te gebruiken is ook de kostenbesparing die je hiermee kunt realiseren. Een gemiddeld Nederlands huishouden en eker ook bedrijven kunnen aanzienlijk besparen op hun waterverbruik. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van waterbesparende douchekoppen (check een mooie selectie hier!), efficiënte waterkranen en spoelsystemen in het toilet die minder water verbruiken. Let verder op het gemiddelde waterverbruik van apparaten die je koopt, zoals de vaatwasser of de wasmachine. Door te kiezen voor waterbesparende en energiezuinige apparaten, kun je het waterverbruik met tientallen procenten terugdringen.

waterverbruik

Enkele tips om nog zuiniger om te gaan met water

Hiervoor gaven we alle enkel tips om je waterverbruik te reduceren. Vooral kiezen voor waterbesparende innovaties en machines helpt om minder water te verbruiken. Maar ook je gedrag is belangrijk. Kies er bijvoorbeeld voor om in plaats van 10 minuten te douchen, maximaal 3 minuten onder de douche te staan. Als je je inzeept, kun je de douchekraan uitzetten. En laat tijdens het tandenpoetsen de kraan niet lopen, maar zet deze uit. Een voordelige en slimme truc is ook om buiten een regenton neer te zetten. Het water dat je opvangt kun je recyclen, bijvoorbeeld om de wc mee door te spoelen of planten en bloemen water te geven.