Hoeveel water verbruikt een gemiddelde afwasmachine?

Altijd een interessante vraag: hoeveel water verbruikt een afwasmachine nu eigenlijk? Vaak is een andere vraag daar onlosmakelijk mee verbonden. Namelijk: kun je nu beter een vaatwasser gebruiken of met de hand afwassen? Dan spelen er natuurlijk meer factoren mee dan alleen het waterverbruik. Je zult zien dat de hoeveelheid water die verbruikt wordt, ook afhangt van de afwasmachine zelf.

afwasmachine waterverbruikHoe nieuwer, hoe zuiniger

Het verbaast je vast en zeker niet dat een nieuwe afwasmachine minder water verbruikt dan een ouder apparaat. De ontwikkelingen staan ook op dit terrein niet stil. Kijken we naar de nieuwste machines, dan is het verbruik van het water per wasbeurt gemiddeld zo’n 12 liter. 10 Liter zou zelfs ook nog kunnen. Is je vaatwasser 13 jaar of ouder, dan kun je er wel vanuit gaan dat deze meer water verbruikt. Het kan dan zeker een goede keus zijn om een andere aan te schaffen.

Kleine vaatwasser verbruikt minder

Ook dit is een vanzelfsprekend gegeven zou je zeggen: kleine afwasmachines verbruiken minder water per keer dan een grotere vaatwasser. Toch is het wel goed om te bedenken dat er ook veel minder vaat gewassen wordt. Als de vaatwasser per saldo vaker moet draaien, is het waterverbruik uiteindelijk natuurlijk toch nog meer.

Ongeveer identiek aan verbruik water bij met de hand afwassen

Wassen mensen hun vaat met de hand, dan wordt er ook ongeveer 10 liter water gebruikt. Al ligt het er wel aan hoe het afwassen gebeurt. Kies je voor een teiltje in plaats van de wasbak, dan scheelt dat al een plons water. Koud voorspoelen en maar heel weinig afwasmiddel gebruiken scheelt ook aardig wat water.

Waterverbruik van vaatwasser verminderen

Je gebruikt graag je vaatwasser, maar je zou het liefst iets zuiniger met het water om willen springen? Zet de machine dan pas aan als hij helemaal vol is. Kies vervolgens voor een lage temperatuur, neem de eco-functie en ontkalk het apparaat regelmatig. Ook de vaatwastabletten spelen een rol bij het verminderen van het waterverbruik. Kies het liefst tabletten die alle functies in een hebben.

vebruik vaatwasser

Verbruik water per machine

Wil je een hele zuinige vaatwasser, kies dan een standaard model. Dit had je in eerste instantie misschien niet verwacht. Vervolgens maak je dan natuurlijk verstandige keuzes op het gebied van temperatuur en programma. Meer informatie over programma-opties per soort etc kan je in deze gids op Techgeek vinden.

Waterverbruik per jaar

Hoeveel water zou een afwasmachine nu per jaar gebruiken? Dit is in de eerste plaats heel afhankelijk van het huishouden. Hoe vaak per dag gaat de machine aan? Of wordt hij misschien niet eens dagelijks gebruikt? Ook de leeftijd van het apparaat speelt een grote rol. Ga dus uit van ongeveer 11 liter per keer. Bij een hele oude vaatwasser kan dit wel oplopen tot zo’n 20 liter. Reken dan uit hoe vaak je hem gebruikt en je weet het antwoord op deze vraag.