Welk type kraan verbruikt het minste water?

Als je wilt besparen op het waterverbruik, kun je dit op diverse manieren doen. Veel mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om een waterbesparende douchekop te gebruiken. Verder investeren veel mensen in waterzuinige apparatuur. Een afwasmachine, toilet of een wasmachine die minder water verbruikt, levert vaak behoorlijk wat winst op qua waterverbruik. Een andere efficiënte manier om water te besparen, is door gebruik te maken van speciale kranen met een waterbesparende functie. Er zijn kranen die je een waterbesparing opleveren tot wel 90 procent. Dat is natuurlijk zeer interessant voor je eigen portemonnee en voor het klimaat. Maar welke kranen verbruiken eigenlijk het minste water? Hieronder hebben we de beste waterbesparende kranen die er bestaan voor je op een rijtje gezet.

Opzetstukjes of een complete kraan

keukenkraan verbruikWil je via je kraan water besparen, dan kun je tegenwoordig kiezen uit opzetstukken die op de kraanmond gezet kunnen worden én uit complete waterbesparende kranen. Beide varianten hebben hun voordelen. Opzetstukken zijn voordeliger dan complete kranen, maar kunnen soms wel gaan lekken. Ze passen ook niet altijd. Passen ze wel goed, dan zijn het efficiënte accessoires om het waterverbruik thuis of in je bedrijf mee terug te dringen. Er zijn opzetstukken die het waterverbruik reduceren met maar liefst 60 tot 65 procent. Een nadeel is wel dat de straal bij dit soort opzetstukken vaak wat slapjes wordt.

Naast opzetstukken kun je ook kiezen voor complete waterbesparende kranen. Dit zijn complete systemen die gemiddeld tot 50 procent aan water besparen. Een verschil met de opzetstukken is dat je meer betaalt, maar daar ook veel voor terugkrijgt. Zo hoef je zelf niet te priegelen om het opzetstuk erop te zetten. Fijn is ook dat de straalkracht van je kraan behouden blijft als je voor een goed en betrouwbaar merk kraan kiest. Quooker bijvoorbeeld heeft een heel erg goede reputatie, maar ik vermeld hieronder graag nog een paar goede voorbeelden.

Waterbesparende opzetstukken voor kranen

Er zijn waterbesparende opzetstukken voor kranen te koop die veel water besparen. Een van de beste is de Excelcio 93, die zo heet omdat je hiermee 93 procent minder water verbruikt. Een nog betere keuze is het kraanopzetstuk van Altered, een Zweeds merk dat al jarenlang in de markt actief is. Dit opzetstuk is voordeliger dan de Ecelsio 93, heeft twee standen en bespaart minstens evenveel water: volgens het bedrijf zelf maar liefst 98 procent!

Grohe EcoJoy waterbesparende kranen

Geschikte kranen om water mee te besparen zijn de keuken en wastafelkranen van het merk Grohe. Grohe heeft een reeks kranen ontwikkeld die gebruikmaken van de zogenoemde EcoJoy technologie en ongeveer 50 procent minder water gebruiken dan een standaardkraan. Voordelig aan deze kranen is dat je geen slappe straal krijgt, zoals bij opzetstukken vaak wel het geval is, maar de krachtige straal behouden blijft.

Hansgrohe Novus waterbesparende kraan

Een uitstekende en voordelig geprijsde kraan die ook veel water bespaart, is de Hansgrohe Novus waterbesparende kraan. Deze kraan is verkrijgbaar voor zo’n 70 euro en bespaart je ongeveer 50 tot 55 procent van het reguliere waterverbruik. Kies je daarbij voor een type kraan uit de serie CoolStart, dan kun je tevens op de energiekosten besparen doordat deze kraan het water op en slimmere manier verwarmt, zodat je minder energie gaat verbruiken.