Gemiddeld waterverbruik per jaar

Gemiddeld waterverbruik per jaarWat is het gemiddeld waterverbruik per jaar?

Het gemiddeld waterverbruik per jaar is erg verschillend per locatie, persoon en omstandigheden. Uit een onderzoek uit 2007 over het gemiddeld waterverbruik per jaar in Nederland blijkt dat in Nederland per jaar 1,1 biljoen water wordt verbruikt. Wat verstaan we nu precies onder waterverbruik?

Waterverbruik is de hoeveelheid water die een iets/iemand in een bepaalde tijd gebruikt ( of verbruikt ). Hier valt onder; het doortrekken van het toilet, vaatwasser, wasmachine e.d.

Per huishouden is dit heel verschillend

Dit heeft een logische regel. Hoe meer mensen in een huishouden des te meer water er wordt verbruikt. Logisch. In een huishouden van 2 personen is het gemiddeld waterverbruik per jaar 91 m3 en in een huishouden van 5 personen is het gemiddeld waterverbruik per jaar 201 m3.

Waterverbruik top 3Uit onderzoek naar verbruik van water per product in de loop der jaren zijn grappige uitkomsten. Zo verbruikte in 2001 een huishouden gemiddeld 3,7 liter per dag aan het bad en in 2007 nog maar 2,5 liter. Het waterverbruik van de douche is, gelukkig, wel gestegen. Van 42,0 liter per dag in 2001 naar 49,7 liter in 2007. Uit een recent onderzoek van Techgeek.be in België blijkt dat het waterverbruik daar sinds 2019 lichtjes aan het dalen is, maar er is zeker nog een hele hoop werk aan de winkel.