Gemiddeld waterverbruik per jaar

Gemiddeld waterverbruik per jaarWat is het gemiddeld waterverbruik per jaar?

Het gemiddeld waterverbruik per jaar is erg verschillend per locatie, persoon en omstandigheden. Uit een onderzoek uit 2007 over het gemiddeld waterverbruik per jaar in Nederland blijkt dat in Nederland per jaar 1,1 biljoen water wordt verbruikt. Wat verstaan we nu precies onder waterverbruik?

Waterverbruik is de hoeveelheid water die een iets/iemand in een bepaalde tijd gebruikt ( of verbruikt ). Hier valt onder; het doortrekken van het toilet, vaatwasser, wasmachine e.d.

Per huishouden is dit heel verschillend

Dit heeft een logische regel. Hoe meer mensen in een huishouden des te meer water er wordt verbruikt. Logisch. In een huishouden van 2 personen is het gemiddeld waterverbruik per jaar 91 m3 en in een huishouden van 5 personen is het gemiddeld waterverbruik per jaar 201 m3.

Waterverbruik top 3Uit onderzoek naar verbruik van water per product in de loop der jaren zijn grappige uitkomsten. Zo verbruikte in 2001 een huishouden gemiddeld 3,7 liter per dag aan het bad en in 2007 nog maar 2,5 liter. Het waterverbruik van de douche is, gelukkig, wel gestegen. Van 42,0 liter per dag in 2001 naar 49,7 liter in 2007. Uit een recent onderzoek van Techgeek.be in België blijkt dat het waterverbruik daar sinds 2019 lichtjes aan het dalen is, maar er is zeker nog een hele hoop werk aan de winkel.

Hoe wordt waterverbruik gemeten?

Waterverbruik wordt meestal gemeten in kubieke meters (m³). Eén kubieke meter staat gelijk aan 1.000 liter water. Om een goed beeld te krijgen van het gemiddelde waterverbruik, kijken we naar statistieken, onderzoeken en rapporten van waterbedrijven en milieuorganisaties. Deze cijfers worden vaak per huishouden of per persoon gepresenteerd.

Gemiddeld waterverbruik per huishouden

Volgens de meest recente cijfers gebruikt een gemiddeld Nederlands huishouden ongeveer 119 m³ water per jaar. Dit aantal kan uiteenlopen afhankelijk van de gezinssamenstelling, de leeftijd van de bewoners en hun levensstijl. Bijvoorbeeld, gezinnen met jonge kinderen verbruiken vaak meer water dan eenpersoonshuishoudens.

Verschillen in waterverbruik: Waar komt dat door?

Er zijn natuurlijk factoren die bijdragen aan het variërende waterverbruik tussen huishoudens. Denk aan de grootte van het huis, het aantal badkamers, of je een tuin hebt en hoe vaak je die besproeit. Ik herinner me nog goed hoe geschrokken ik was toen ik de waterrekening zag na een hete zomer waarin ik bijna dagelijks de tuin sproeide. Dat was een duidelijk moment van realisatie over hoe snel waterverbruik kan oplopen.

Waterverbruik per persoon

Als we naar individuen kijken, zien we dat een gemiddelde Nederlander ongeveer 45 m³ water per jaar gebruikt. Dit komt neer op zo’n 120 liter water per dag. Dit water wordt voor verschillende doeleinden gebruikt: douchen, toiletbezoek, koken en drinken zijn de voornaamste activiteiten.

Hoe kunnen we water besparen?

Water besparen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Een paar simpele tips kunnen een groot verschil maken. Zo kan het repareren van een lekkende kraan al een besparing opleveren van 20 liter per dag. Ook kun je overwegen om waterbesparende apparaten en kranen te installeren.

Hoe verhoudt Nederlands waterverbruik zich tot andere landen?

In vergelijking met andere Europese landen is het waterverbruik in Nederland vrij gemiddeld. Landen als Spanje en Italië hebben vaak een hoger waterverbruik, terwijl Scandinavische landen zoals Zweden en Noorwegen doorgaans minder water gebruiken. Dit heeft vaak te maken met klimaat, levensstijl en de beschikbaarheid van water.