Gemiddeld waterverbruik gezin

Gemiddeld waterverbruik gezinGemiddeld waterverbruik per gezin

In een tijd waarin het slecht gaat met onze economie en veel gezinnen minder te besteden hebben, gaan mensen kijken waar ze op kunnen bezuinigen. En één van de zaken waar op te bezuinigen valt, is het waterverbruik. Het gemiddeld waterverbruik per gezin van 4 personen ligt op ongeveer 169m3 per jaar, wat uitkomt op ongeveer 20 euro per maand. Over het algemeen kunnen we er vanuit gaan dat 1/3 van het gemiddeld waterverbruik per gezin gaat zitten in douchen en baden, hier kan dus flink op bezuinigd worden.

Bezuinigen bij het douchen

Gemiddeld gezien wordt er bij baden meer water verbruikt dan bij douchen, maar dit gaat natuurlijk niet op wanneer men erg lang doucht. Een gemiddelde van 2 minuten douchen per keer bespaart echter al veel op het gemiddeld waterverbruik per gezin. Daarnaast is het ook erg effectief om een waterbesparende douchekop te gebruiken, hiermee wordt al snel de helft minder water gebruikt tijdens het douchen en gaat het gemiddeld waterverbruik per gezin aanzienlijk naar beneden. Als je je badkamer nog moet gaan inrichten kan je ook voor een heuse besparingsdouche of een stoomcabinemodel kiezen, die verbruiken vaak nog minder water.

gemiddeld waterverbruik gezin

Verder bezuinigen op waterverbruik

Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden om te besparen. Denk bijvoorbeeld aan een besparingsknop op het toilet of de kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen. Een gezin van 4 personen kan zo makkelijk aan het gemiddeld waterverbruik per gezin voor een gezin van 3 personen komen: namelijk 137m3 per jaar en zo’n 16 euro per maand.