Een gemiddeld Nederlands huishouden gebruikt dagelijks veel water. Per Nederlander wordt er gemiddeld ongeveer 120 liter water per dag verbruikt. Dit gaat dan om kraanwater, water voor de (af)wasmachine, douchewater en water dat gebruik wordt om te koken en bakken. De hoeveelheid water die we verbruiken, is echter nog schrikbarend hoger. Wordt bij het verbruik van 120 liter per persoon per dag namelijk ook het aantal liters water opgeteld dat in de voedselindustrie wordt gebruikt per persoon, dan kan er bij die 120 liter gerust 3500 liter water extra opgeteld worden. Dit zijn indrukwekkende cijfers natuurlijk. Maar hoe zit het met de hoeveelheid water die we tijdens het douchen verbruiken?
De verbruikte hoeveelheid water tijdens het douchen
Het waterverbruik tijdens het douchen kan enorm verschillen, afhankelijk van het soort douchekop en het aantal minuten dat iemand onder de douche staat. Oude douchekoppen gebruiken gemiddeld tussen de 12 en 15 liter water per minuut. Ook bij moderne regendouchekoppen kun je uitgaan van een waterverbruik tot wel 15 liter per minuut. Kies je voor een douchekop met spaarfunctie, dan loopt het waterverbruik per minuut flink terug. Spaardouchekoppen halveren het verbruik van water met ongeveer de helft. Kies je voor een kwalitatief goede spaardouchekop, dan verbruik je tijdens een minuut douchen nog maar zo’n 6 tot 7 liter water per minuut.
Houd goed in de gaten hoe lang je doucht
Er zijn mensen die wel 20 minuten onder de douche staan. Gebruik je een oude douchekop en douche je lang, dan loopt het waterverbruik op tot wel 300 liter per dag per persoon. Dat is gigantisch veel water. Kies je echter voor een spaarkop op je douche en douche je 5 minuten, dan kost dit ‘slechts’ 30 tot 3 liter water en bespaar je dus al snel zo’n 90 procent op het waterverbruik. Maar dit is niet de enige besparing die je doet. Warm water kost namelijk, doordat het opgewarmd moet worden met gas of elektriciteit, al snel vijftig keer meer energie dan koud water. Douche je dus langer met een slechte douchekop, dan verbruik je niet alleen veel meer water, maar ook veel meer energie. Het extra water wat je tijdens een douchebeurt gebruikt, moet namelijk ook nog verwarmd worden.
Hoeveel water verbruik je als je een bad neemt?
Ten slotte is het natuurlijk ook goed om te weten hoeveel water je verbruikt als je een bad neemt. In een bad van gemiddelde grootte gaat ongeveer 120 liter water. Bij grotere baden kan de inhoud snel oplopen tot zo’n 200 tot wel 300 liter. Door slim te douchen en niet voor een bad te kiezen, kun je het waterverbruik dan ook aanzienlijk reduceren.
Redenen genoeg om op je waterverbruik te letten
Al met al zijn er dus redenen genoeg om te kiezen voor een spaardouchekop, om zo je waterverbruik terug te dringen. Je bespaart met een spaarkop naast veel water ook energie, en kunt op die manier je energiekosten flink omlaag brengen. Fijn is daarbij natuurlijk ook dat je iets goeds doet voor het milieu en klimaat, omdat je minder CO2 uitstoot. Zo draag je ook een steentje bij aan een klimaatneutralere toekomst!