4 Tips om je waterverbruik te verminderen

Vooral tijdens de zomermaanden komen we regelmatig water te kort. Het is dus belangrijk om je waterverbruik te verminderen. Daarnaast is het ook beter voor het milieu en ook voor je portemonnee. Speciaal daarom hebben we enkele belangrijke tips voor je die je hierbij kunnen helpen. Vaak kun je namelijk met een paar eenvoudige tips je waterverbruik gemakkelijk verminderen. Dus heb je het gevoel dat je veel water gebruikt en wil je hier iets aan doen, dan zijn deze tips absoluut een aanrader om rustig door te lezen en ook uiteindelijk toe te passen.

1. Douche minder lang

Tijdens de koude wintermaanden is het natuurlijk extra lekker om lang te douchen. Op het moment dat we de douche uitdoen is het namelijk al heel snel koud. Toch is het verstandig om minder lang te douchen. Niet alleen verbruik je dan veel minder water, maar verbruik je ook minder gas. 10 minuten douchen staat gelijk aan zo’n 150 liter water. Door in plaats van 10 minuten per dag 5 minuten per dag te gaan douchen, merk je direct dat dit ontzettend veel scheelt. Doe er dus je voordeel mee.

2. Poets je tanden niet onder de douche

Veel mensen kiezen ervoor om ook direct de tanden onder de douche te poetsen. Niet doen! Zoals je hebt kunnen lezen verbruik je met douchen maar liefst 15 liter per minuut. Vooral wanneer je je netjes aan de twee minuten houdt die wordt geadviseerd om je tanden te poetsen, zul je dagelijks 30 liter water extra verspillen. Door je tanden gewoon bij de wasbak te poetsen en ook niet de kraan te laten lopen wanneer je bezig bent, scheelt je dit ontzettend veel.

3. Gebruik het regenwater voor je tuin

Je tuin sproeien met drinkwater is natuurlijk ontzettend zonde. Je doet er daarom dus ook goed aan om het regenwater op te slaan. Op deze manier kun je de planten in plaats van met schoon drinkwater, gewoon water geven met water uit de regenton. Niet alleen verbruik je op deze manier veel minder water, maar is het ook beter voor je tuin. Omdat er in leidingwater vaak kalk zit, kan dit schade toebrengen aan je bloemen en planten. Regenwater bevat namelijk geen kalk, waardoor het veel beter wordt opgenomen en je je dus minder zorgen hoeft te maken over eventuele beschadiging.

4. Spoel de vieze vaat niet eerst af

Veel mensen spoelen de vieze vaat eerst af voordat het in de vaatwasser gaat. Ontzettend zonde! Op deze manier gebruik je namelijk onnodig veel extra water. Dit water kun je beter gebruiken voor andere zaken die belangrijker zijn. Het maakt namelijk niet uit via welke route het vuil in het riool terecht komt. Via de vaatwasser komt het namelijk op exact dezelfde plek terecht als wanneer je het afspoelt. Daarnaast is het ook aan te raden om je vaatwasser in te stellen op een speciale Eco Stand, zodat hij niet alleen minder water gebruikt, maar ook minder energie. Zo is het zowel goed voor je eigen portemonnee net als voor het milieu.